info@hendrickhamelmuseum.nl  |  0183 - 200 100
Wilhelmina van Arkel bezoekt Hendrick Hamel

WILHELMINA VAN ARKEL BEZOEKT HENDRICK HAMEL

Na geruime tijd van afwezigheid is het portret van Wilhelmina van Arkel voor een paar dagen weer te bezichtigen in Gorinchem, in het Hendrick Hamel Museum. Dit in goede samenwerking met het Gorcums Museum ter gelegenheid van het bezoek van een Koreaanse delegatie. Recent hing het portret van de hand van de bekende schilder Van Ravensteyn op de expositie Amsterdam > Azië in het Rijksmuseum waarbij vooral de aandacht gevestigd werd op de prachtige juwelen die Wilhelmina draagt en waarvan de diamanten door de VOC meegebracht zijn uit Azië. Hieruit blijkt dat al vroeg producten van de VOC hun weg door heel Holland vonden.

Als laatste vrouwelijke nazaat van het roemruchte geslacht Van Arkel, trouwde Wilhelmina in 1617 met de welgestelde Jonkheer Johan van Paffenrode, drossaard van Gorinchem, opperbevelhebber van het in de stad Gorinchem gelegerde garnizoen en dijkgraaf van het Land van Arkel. Wilhelmina behoorde dus tot de elite van deze stad. Haar portret met het grote borstsieraad brengt die positie duidelijk naar voren. Wilhelmina stierf in 1628 in het kraambed maar haar portret siert nu de nieuw ingerichte VOCzaal van het Hendrick Hamel Museum, aan de Kortendijk 67 in Gorinchem. Haar praalgraf is te bezichtigen in de Grote Kerk van Gorinchem.